Siden 2010 er færre og færre børn begyndt at læse i deres fritid. Og det er ærgerligt, når bøger ikke kun understøtter skolegangen, men også kan hjælpe med at stimulere kreativiteten og fantasien.

Inden for de seneste år har biblioteker landet over forsøgt at komme denne negative tendens til livs med et proaktivt fokus på de små. Men en ihærdig indsats fra bibliotekerne er ikke nok til at sætte fut i læselysten.

Her kræver det nemlig også, at forældrene tager initiativ og sørger for, at børnene får åbnet øjnene for bøgernes verden. Men som forælder er der måske ikke nok tid i hverdagen til at tage børnene med hen til biblioteket. Men dette er der en løsning til.

Stream bøger direkte fra stuen

Vil I hellere finde bøger i ro og mag inden for hjemmets fire vægge – ja, så kan dette også lade sig gøre. I dag kan man nemlig streame e- og lydbøger, hvor som helst, og når som helst.

E-bøger er blot en digital version af den analoge bog. Lydbogen er derimod en lidt anderledes form for læsning, i og med at man ikke selv læser, men lytter til en fortæller. Selv om man ikke selv læser, så giver e- og lydbøger mere fleksibilitet på flere måder.

Som før nævnt kan man nemt og hurtigt finde en bog uden at skulle bevæge sig ud af flækken. Man kan også nemt finde de emner og kategorier, som man er interesseret i og lynhurtigt få præsenteret et udvalg. Og så kan man også blive introduceret for andre bøger, man måske aldrig selv ville vælge, hvis man stod på biblioteket. På den måde hjælper lydbøger til, at man kommer igennem alle de bøger, man altid gerne har villet læse, men som man af den ene eller anden grund ikke har fået gjort.

Streamingtjenester til børn (og voksne)

I dag findes der mange gode streamingtjenester, som du kan introducere dine børn til. Nogle kræver et abonnement, men der findes også gratis løsninger. På Streamingnews.dk kan du få et overblik over de forskellige streamingtjenester, der findes i Danmark, herunder streaming af lyd- og e-bøger.

Mofibo er for eksempel en streamingtjeneste og en af de mest kendte platforme inden for lyd- og e-bøger til både store og små. Mofibo har den fordel, at de har et ”kids mode”, så børn trygt og sikkert kan færdes på platformen.

Mofibo har et stort udvalg, men for at kunne få adgang til de mange lyd- og e-bøger skal man tilmelde sig et månedligt abonnement. Det er dog muligt at prøve Mofibo gratis i 14 dage. Har man ikke tænkt sig at bruge penge på at streame e- og lydbøger, kan man alligevel vælge at udnytte de 14 gratis dage.

Der findes også eReolen, som de danske biblioteker står bag. Blandt udvalget kan man finde skøn- og faglitteratur til børn og voksne. Det er gratis at bruge eReolen, og du kan streame til din pc, tablet eller smartphone, så længe du har internetforbindelse. Der findes også en app, som du kan bruge, hvis du vil læse offline.