Børneværelset kommer til at danne rammen om dit barns liv i mange år fremover. Her vil der blive leget, hygget og sovet mange timer i døgnet – og derfor er det vigtigt, at omgivelserne på børneværelset støtter op om en god udvikling hos barnet.

Herunder at værelset er allergivenligt og dermed sundt at opholde sig i – samtidig med at rammerne skaber de bedste forudsætninger for både afslapning, leg og behovet for at have sit eget private rum. Noget der har betydning for både små og store børn. Men hvordan skaber man et godt miljø på børneværelset?

Det får du en række gode råd til i denne artikel.

Skab et allergivenligt børneværelse

Allergi er et voksende problem hos børn og unge – og opstår når kroppen på et tidspunkt er blevet overeksponeret for et givent stof.

Det er derfor, at børn ikke fødes som allergiske overfor for eksempel hunde, men kan blive det, hvis de udsættes for hundehår. At allergien opstår kræver dog, at barnet er genetisk disponeret for dette – men det ved man desværre ikke om barnet er, før skaden er sket.

For at forebygge allergi er det derfor en god idé at begrænse barnets eksponering for stoffer, der kan fremkalde allergi. For eksempel de kemikalier der er i traditionel maling eller de støvpartikler der findes i gamle gulvtæpper.

Mal derfor med en allergivenlig maling og skift gulvtæpperne ud med trægulve, der er nemme at rengøre og ikke kan gemme på husstøvmider og gammel snavs.

Gør det nemt at holde orden

Børn roder – men jo større mulighed de har for at undgå rod, jo nemmere vil det også være at forebygge. Selvom de fleste børn kan forekomme ligeglade med, om det roder på børneværelset, har rod nemlig betydning for deres umiddelbare trivsel alligevel.

Ligesom hos voksne kan børns hjerner nemlig også føle stress over rod og mindske lysten til at opholde sig i de omgivelser, der roder. Derudover skabes gode oprydningsvaner også i barndommen.

Derfor er det en god ide, hvis børneværelset har gode opbevaringsløsninger med kasser og æsker, som barnet kan sortere sin ting i. Så ved alle nemt, hvor tingene skal lægges hen efter brug – og det er nemt at finde frem til dem igen.

Gør børneværelset til barnets private rum

Det er et dybt forankret biologisk behov at have sit eget område – eller territorium, som man ville kalde det i dyreverdenen.

Lad derfor det større barn have værelset som sit private område i den forstand, at det er medvirkende til at vælge hvordan der ser ud. At barnets værelse er privat betyder ikke, at du ikke må komme derind – men at det bør respekteres, at rummet er barnets.

Du kan for eksempel lade barnet være med til at kigge på farvekort og vælge, hvilken farve væggene skal males. Dem kan i eventuelt bestille online her. Det kan også være, I sammen kan tage ud og købe puder, plakater eller andet inventar, så barnet kan sætte sit eget præg på værelset.

Dermed får I begge et børneværelse, der harmonerer med de ønsker og krav I begge har til et godt værelse, som barndommen kan tage sit udgangspunkt i.