Vi bliver ramt af mange følelser i løbet af dagen. Vrede, overraskelse, skuffelse, glæde, frustration. Altsammen helt naturlige følelser, som de fleste voksne har lært at håndtere og bearbejde.

Men for børn fylder følelser rigtig meget. Følelsen af vrede fylder hele maven, når klassekammeraterne har hoppet på trampolinen i 10 minutter uden at give dit barn lov til at prøve. Og følelse af skuffelse overskygger hele dagen, når der ikke gemmer sig den seje Pokémon-bamse under gavepapiret, som barnet havde ønsket sig af mormor og morfar.

Er du god til at tale med dit barn om følelser? Hvis ikke, kan du heldigvis få hjælp fra bøgernes verden. Især dialogisk læsning kan få ordene til at flyde – hos både dig og dit barn.

Dialogisk læsning – hvad er det?

Højtlæsning er en fast tradition for de fleste ved puttetid. Men hvad er forskellen på højtlæsning og dialogisk læsning, som er blevet så populært – bl.a. i daginstitutioner?

Dialogisk læsning lægger, deraf navnet, op til dialog mellem dig og dit barn. Din opgave er derfor ikke kun at læse op fra bogens sider, men at skabe en dialog med dit barn om bogens karakterer, emner og budskaber.

I dialogisk læsning er der tre faser:

  1. Før læsning: Vær nysgerrig på bogens indhold sammen med barnet. Hvad handler den mon om? Hvad er der på forsiden?
  2. Læs bogen, og tal med barnet om illustrationerne og bogens handling. Vær altid klar på at stoppe op for at svare på barnets spørgsmål.
  3. Tal med barnet om indholdet, og brug gerne de nye ord fra historien, som barnet ikke har hørt før.

(Kilde: Emu.dk)

Dialogisk læsning er guld værd for alle børn. Det styrker nemlig barnets ordforråd og kommunikative kompetencer – så har dit barn ikke kun svært ved at finde ordene, når det gælder følelser, er dialogisk læsning et godt bud på en ny eftermiddagsaktivitet.

Bøger om følelser – læs, tal og lyt

Det kan være svært at tale om følelser. Barnet er ikke altid klar over, hvorfor de egentligt er vrede, eller hvilke følelser de har, når bedstevennen vælger en anden at sidde ved siden af i bussen. De ved bare, at det ikke føles godt.

Hvis du vil støtte dit barn i at blive bedre til at tale om følelser, kan dialogisk læsning og bøger om følelser være en god idé. Der findes flere forskellige bogpakker på markedet, som bl.a. handler om følelser såsom:

  • Vrede (fx bøgerne om Buldretrolden)
  • Angsten for bakterier eller at fejle
  • Tristhed og forvirring, når mor og far skal skilles.

Brug bøgerne og den dialogiske læsning til at sætte ord på følelserne, når de fylder for barnet. Det kan være lige efter skole eller børnehave – eller ved sengetid, hvor dagens oplevelser pludseligt kommer op til overfladen.

Giv barnet ro på med en sansebamse

Sidder dit barn ofte med en bamse, når den står på højtlæsning eller dialogisk læsning?

Måske kunne dit barn have gavn af en sansebamse. En sansebamse har ekstra tyngde, dufter godt og nogle af dem kan endda opvarmes – og derfor er den en tryg puttemakker, når I sammen skal tale og læse om svære og forvirrende følelser.