Boggaver til børn er populære af flere årsager.

Først og fremmest fordi læseglæden er vigtig for barnets læring. I skolen skal der læses dagligt, og hvis barnet hjemmefra har lært at forbinde bøger og læsning med noget positivt og sjovt, vil skolegangen blive meget nemmere. Og måske endda mere succesfuld.

En måde at skabe læseglæde på er netop at introducere bøger for barnet i en tidlig alder og give barnet bøger, der er sjove og spændende.

Samtidig er boggaver også et vidunderligt alternativ til alle de digitale typer legetøj og spil, som børn ofte har mange af. Bøger er analoge, stiller krav til børnenes fantasi og trækker dem væk fra skærmen for en stund. Og bedst af alt: Boggaver til børn kan holde et helt liv, hvis man passer godt på dem.

Her får du 3 forslag til boggaver til børn i forskellige aldersklasser. Hvis du gerne vil supplere boggaven med en anden lille ting, kan du finde masser af forslag her.

Boggaver til små børn

Boggaver til små børnTil de helt små kan du vælge mellem to bogtyper.

De tykke papbøger der kan holde til ivrige barnehænder (og som barnet dermed selv kan bladre i) er gode til de helt små. De fleste papbøger er pegebøger, men du kan også finde papbøger med tekst, som barnet senere kan få læst højt af.

Vælg gerne bøger med afsæt i barnets egen hverdag. Bøgerne om Vuggestuen Smørklatten er oplagte titler til en god boggave. Dem kan du finde her.

Til de lidt større børn er klassikerne som Tottebøgerne eller Lottebøgerne rigtig gode. Måske husker du dem selv fra din egen barndom? Det tilfører hyggestunden med barnet en smule nostalgi. Og det har aldrig skadet nogen.

Boggaver til de lidt større børn

Boggaver til større børnNår barnet begynder i skole og læsekoden er knækket, er det tid til de første læs-selv-bøger. Når man skal vurdere sværhedsgraden af en bog kigger man på det såkaldte lix-tal. Det siger noget om, hvor svære ord bogen indeholder og forholdet mellem antal ord, hele sætninger og lange ord med mere end 7 bogstaver.

Til børn i de tidlige skolealder er et lixtal på mellem 3 og 19 ideelt. Du må gerne udfordre barnet lidt – og hvis bogen er for svær lige nu, så passer bogen blot senere. Lixtallet er for mange letlæse-bøger vedkommende angivet inde i selve bogen, i den såkaldte kolofon. Det er dér, forlag, oplag og andre oplysninger også står.

Generelt er lydbøger med medfølgende bog er gode til børn i denne alder. De kan således få bogen læst højt, mens de selv kan følge med i bogen.

Har barnet svært ved at læse, kan de sjove Find Holger bøger eller Flunker-bøgerne være en god måde at gøre bogglæden stor på, uden barnet oplever et nederlag – fordi bøgerne har et legende formål.

Boggaver til store børn

Boggaver til store børnTil de større børn, hvor læsningen er godt etableret, er klassiske børnebøger både kærlige og betænksomme boggaver.

Vælg gerne de udødelige klassikere som Brødrene Løvehjerte af Astrid Lindgren, Harry Potter af J.K Rowling eller Skammerserien af Lene Kaaberbøl.

De lægger også op til mange gode snakke efterfølgende omkring livets store temaer.

Bøgerne er desuden også filmatiserede, hvilket især kan fremme læseglæden hos skærmglade børn.

På den måde kan de nemlig både opleve bogen og de levende billeder efterfølgende. Har barnet svært ved at læse, kan det være en god hjælp at se filmen først, så skelettet for historien er på plads i forvejen.